En sexnovell ska vara fel för att bli rätt

 
Sexnoveller för män blir ofta stereotypa önskedrömmar, det som förr kallades ”porrtidningsgrejer”. Ofta handlar det om en man som har oväntad tur till vardags, vilket leder till sex med dotterns kompis, grannfrun, snyggaste tjejen i klassen eller det kvinnliga befälet i lumpen. Sådana sexnoveller kan bli populära på sajter och forum där det finns mycket killar.
 
Män får traditionellt beröm när dom är duktiga, inte i första hand när dom är vackra. Kanske är det därför sexnoveller och sexfantasier för killar är mer prestationsinriktade, typ att han ger tjejen orgasm. Om den traditionella kvinnliga önskedrömmen är att vara så sexig så man kan få vem som helst, så löser killarna problemet lite annorlunda i sina fantasier. Ofta har dom helt enkelt fantastisk tur! Chaplin hade alltid detta prolem i sina filmer, när handlingen krävde att den töntige luffaren fick den unga och vackra hjältinnan.

Vad är bra sexnoveller för tjejer? Ja, det är inte skildringar av mjukt och romantiskt sex inom kärleksrelationer. All forskning visar att starka och fria kvinnor har gränsöverskridande sexfantasier med perversa inslag. Därför är det inte förvånande att kvinnors iscensatta sexfantasier, i form av sexnoveller och porrfilmer, ska vara lika opassande..

Ibland blir hjältinnan förnedrad eller utnyttjad, samtidigt som hon lyckas njuta av det. Men de kvinnliga sexfantaiserna följer inte någon sådan mall heller. Om det finns någon mall för tjejernas sexnoveller så är den: Anything goes.

Otrohet, oskyddat sex, prostitution, övergrepp, smisk, bondage, gangbang, strypsex, sex med minderåriga, tidelag, incest, sex inför publik och alla andra opassande former av sex skildras på ett erotiskt sätt. Om fantasin får flöda utan censur blir det ofta oanständigt, skruvat och fantasifullt i kvinnornas sexnoveller.

Den allra populäraste sexnovellen är nästan alltid en hyllning till kvinnan och hennes sexualitet. Det är vanligt med skildringar av hur kvinnan känner sig hemma i sitt underliv. Forskarna kallar detta female genital self-image (FGSI), bra sexuell självkänsla eller sexuellt självförtroende. Dessutom har sexnovellernas hjältinnor en positiv syn på sex och en omättlig sexlust. De kan aldrig få nog!

En annan iakttagelse är att populära sexnoveller ofta är överraskande, omväxlande och oförutsägbara. Långt från den stereotypa porrtidningsgrejen, alltså. Men både långa sexnoveller med riktig handling och korta bagateller med full fräs tycks kunna fungera lika bra. Man läser sexnoveller för att bli kåt, inte för att man vill ha bra litteratur.

Kan man hitta en formel för bra sexnoveller? För några år sedan försökte man göra hitlåtar med datorer. Man matade in egenskaperna hos låtarna som vunnit schlagerfestivalen och lät datorerna göra perfekta hits. Det fungerade inte. En låt måste ha ”det” för att bli en hit. Den mystiska X-faktorn. Sexnoveller måste på samma sätt ha ”det”, det går inte att producera dem på löpande band efter en standardmall.

Ändå är det tydligt att en del författares sexnoveller blir mer lästa än andras. Sexnoveller får inte vara dåligt skrivna, det är distraherande. Men litterär kvalitet garanterar inte hög pirrfaktor, att det verkligen blir sexnoveller och inte bara noveller om sex. En sexnovell måste vara erotik eller pornografi, helt enkelt sexuellt upphetsande.

 


RSS 2.0